#

12% van de Nederlandse burgers is digi-onvaardig

Het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties concludeert dit uit onderzoek onder 1853 Nederlandse burgers. Dit onderzoek is gehouden om de digitale omgeving van de overheid hierop aan te passen. Echter geeft het ook een interessante inkijk in het niveau van de digitale vaardigheden van de Nederlandse bevolking.

Digi-onvaardig

12% van de Nederlandse burgers wordt als digi-onvaardig beschouwd. Dit zijn mensen die niet zelfstandig kunnen internetbankieren, een online vakantie boeken of e-mails kunnen openen en beantwoorden. Meer dan de helft van deze groep (56%) is 65 jaar of ouder. De meerderheid (66%) is lager opgeleid. In een steeds verder digitaliserende maatschappij is dit voor deze mensen een groot probleem. Dat blijkt ook uit het feit dat 26% van de respondenten uit dit onderzoek hun persoonlijke zaken niet online kunnen regelen. Denk hierbij aan dingen zoals online belastingaangifte doen, online een afspraak maken om een paspoort aan te vragen of het online doorgeven van de meterstanden. Wat opvalt is dat 66% van deze groep in de veronderstelling was dat ze dit soort zaken wel op eigen kracht online konden regelen, het tegendeel blijkt waar.

Veilig het internet op

Als mensen wel zelfstandig gebruik kunnen maken van het internet is het van groot belang dat ze dit veilig en verantwoord kunnen doen. Ook hieraan schort het bij veel mensen nog. Zo kan 21% van de ondervraagden niet zelfstandig phishing e-mails herkennen. Daarnaast geeft 37% aan dat ze niet zelfstandig kunnen voorkomen dat ze bedrogen worden bij online aan- en verkopen. Ook het werken met veilige instellingen is niet voor iedereen weggelegd. 40% van de deelnemers aan dit onderzoek scoort ‘zwak’ op het werken met veilige instellingen. Dit betekent bijvoorbeeld dat deze mensen niet de incognito modus van hun internetbrowser kunnen gebruiken.

Digivaardigheid Nederlandse bevolking

Het onderzoek sluit af met een overzicht van de digivaardigheid van de Nederlandse bevolking. Wat opvalt is dat slechts drie op de tien burgers digivaardig is én zelfstandig én veilig hun zaken op het internet kan regelen. Dat blijkt uit de onderstaande verdeling van de Nederlandse bevolking op het gebied van digivaardigheden.

Nederlandse bevolking digi-onvaardig

Benieuwd naar de volledige resultaten van het onderzoek?
Download het document hier.

Hoe staat het ervoor met jouw digitale vaardigheden?
Doe de test om te bepalen hoe digitaal vaardig jij momenteel bent!
GA NAAR DE TEST

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.