#

Hoe is de digitale geletterdheid onder leraren?

De 21 century skills zijn continu aan verandering onderhevig. Tineke Netelenbos pleit als Digital Champion en voorzitter van ECP voor een zo spoedig mogelijke implementatie van digitale vaardigheden binnen het huidige onderwijssysteem.

De maatschappij wordt steeds digitaler, niet alleen op zakelijk vlak maar ook op persoonlijk vlak: vrijwel alles is of wordt gedigitaliseerd. Het behoeft geen uitleg dat die digitale ontwikkeling invloed heeft op onze samenleving, en dat levert in het bijzonder een interessante discussie op voor het onderwijs. Want hoe implementeren we digitale vaardigheden binnen het gehele onderwijssysteem? En hoe is het gesteld met de digitale geletterdheid van de docenten?

Met dit soort vragen houdt Digital Champion Tineke Netelenbos zich dagelijks bezig. Als staatssecretaris van Onderwijs stond Netelenbos aan de wieg van het digitale tijdperk in Nederland. Als Digital Champion is het haar belangrijkste taak om de digitale mogelijkheden en kansen in Nederland zo veel mogelijk te benutten.

Daarom pleit ze voor een zo snel mogelijke implementatie van digitale vaardigheden binnen het gehele onderwijssysteem: “Het is zaak om kinderen te leren de kansen van de digitale wereld te benutten, maar tegelijkertijd moeten we ze ook bewust maken van de risico’s op internet en hoe ze hiermee om moeten gaan.

Het curriculumvoorstel van de commissie Schnabel over de toekomst van het onderwijs moet ingaan in 2020 en scholen mogen er tien jaar over doen. Dat duurt allemaal veel te lang. De digitale wereld verandert te snel. Scholen die willen, zouden nu al moeten kunnen beginnen en een voorbeeld zijn voor anderen.”

Lees het volledige artikel op technologischeontwikkeling.nl.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.