#

ySKILLS: onderwijs digitale geletterdheid is vaak gebrekkig en ongelijk

Op Mediawijzer.net is door Alexander van Deursen, adjunct hoogleraar bij Universiteit Twente, een artikel gepubliceerd over een rapport van ‘Youth Skills‘ (ySKILLS).  Met dit rapport wil hij als bestuurslid van het ySKILLS-project de diepere kennis over de digitale vaardigheden die nodig zijn in de 21ste eeuw nog eens onderstrepen.

Projectinformatie ySkills

“Youth Skills (ySkills) is een Europees onderzoeksproject dat wordt gefinancierd door het Horizon 2020 Research & Innovation-programma van de Europese Unie. Het doel van het project is om te begrijpen welke soorten digitale vaardigheden nodig zijn bij kinderen en jongeren, zodat de positieve impact van de digitale omgeving op lange termijn kan worden gemaximaliseerd. Het project zal aanbevelingen doen voor strategieën die kinderen, ouders, scholen en mensen kunnen gebruiken die met en voor kinderen werken om vaardigheden te ontwikkelen die positieve kansen maximaliseren en het risico op schade minimaliseren.”

Aanbevelingen in het rapport

Beleidsmakers: samenhangend onderwijsbeleid met betrekking tot digitale vaardigheden; het afstemmen van de nationale schoolcurricula op het leven van jongeren en de verwachtingen voor de toekomstige arbeidsmarkt; meer kansen voor alle burgers om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen of te versterken; investeringen in technische uitrusting en meer initiatieven om gezinnen te helpen de begeleiding te bieden die hun kinderen nodig hebben.

Onderwijssector: erkenning van de sleutelrol van de formele onderwijssector; een focus op zowel technische als niet-technische aspecten van digitaal onderwijs; de noodzaak voor scholen en leerkrachten om op de hoogte te blijven van technologische innovaties en trends met betrekking tot het digitale gebruik van jongeren; een nauwere afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Gezinnen: ouders moeten beschikken over de toegang en vaardigheden om de online activiteiten van hun kinderen te kunnen begeleiden; ze moeten zich er ook van bewust zijn dat ze rolmodellen zijn voor hun kinderen, terwijl kinderen en jongeren moeten leren een actievere rol te spelen in hun eigen onderwijs op het gebied van digitale geletterdheid.

Je kunt het hele artikel hier lezen op Mediawijzer.net.
Het volledige rapport (PDF) kun je hier downloaden.


Meer weten?

bijeenkomst digitale geletterdheid voor po en vo-docentenDe ervaring is dat het vak digitale geletterdheid er vaak even bij komt. Stem daarom een goed plan af met jouw school en geef digitale geletterdheid de benodigde aandacht. Vul hier het contactformulier in en we informeren je graag over alle mogelijkheden van DIGIT.


Overweeg je met een methode voor digitale geletterdheid te gaan werken?
Laat je op afstand informeren over de digitale lesmethode en de online omgeving.

Online kennismaken met DIGIT-po. Klik hier voor data en meld je aan.
Online kennismaken met DIGIT-vo. Klik hier voor data en meld je aan.


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.