#

Typen in stadion Heracles, da’s echte sport

Misschien een beetje vreemd: het NK Typen in het Polman Stadion. Maar toch passend, want typen is een sport.

Joeke Spierings kent geen twijfel: meedoen aan het NK Typen is topsport. “Je hebt vingervlugheid nodig, maar bovenal is het een kwestie van concentreren.” Want je kunt wel heel snel tikken, elke gemaakte fout wordt zwaar aangerekend. Tien minuten tikken met 350 aanslagen per minuut, is een score van 3500. Maar per fout gaan er 100 punten af. Maak je er een stuk of 8 ben je eigenlijk al kansloos. “Het is een combinatie van snel en foutloos, dat maakt het zo moeilijk”, zegt de de mede-organisator van de wedstrijd, die deze zaterdag in het stadion van Heracles wordt gehouden.

Oefenen
Dus dat betekent trainen, weet ook de 14-jarige Shania Mulder. Elke dag zit ze wel een half uurtje achter het toetsenbord. “Wat er zo leuk aan is? Weet ik eigenlijk niet. Omdat ik het goed kan, denk ik.” Wat heet. Ze doet voor de derde keer mee. De eerste keer werd ze meteen derde, de tweede keer nationaal kampioen.

Ze is dan ook met hoge verwachtingen naar Almelo gekomen. Maar het viel haar tegen. “Er waren veel moeilijke woorden bij.” Dat leidde toch tot waarschijnlijk enkele fouten te veel. Ze was toch ook wel een beetje zenuwachtig. Misschien wilde ze wel te graag. En ze was ze een beetje onder de indruk geraakt van de deelnemers bij de volwassenen. “Hoe kun je het halen, zo snel als zij dat doen?”

Shania kwam voor de eerste plaats, maar vertrok uiteindelijk met twee derde plekken in de leeftijdscategorie van 12 t/m 17 jaar. Zowel bij de Nederlandse als de Engelse tekst. Die laatste was toch wel een verrassing. Het was voldoende voor haar om te besluiten volgend jaar weer mee te doen.

Uitslagen:
Tot 13 jaar: 1. Naomi Snijder (3220 aanslagen), 2. Andy Oghana (3060), 3. Ties Ensink (3030).
13 tot 18 jaar: 1. Nora Derksen (3730), 2. Anne Schutten (3520 ), 3. Shania Mulder (3199).
Boven 18 jaar: 1. Wendy Lempers (5888), 2. Wilfred Jansz (2921), 3. Lane Oude Nijhuis (2455).

Leren typen? Ga naar TypeWorld.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.