#

Een sterke digitale start

Oktober 2020 is Stichting Vrouw gestart met het aanbieden van de cursus DIGIT-start voor digitale zelfredzaamheid. En met succes. Vrijdag 10 september 2021 heeft burgemeester Liesbeth Spies de eerste certificaten kunnen uitreiken aan, terecht, trotse deelneemsters.

Examen digitale zelfredzaamheid

Die ochtend stapten vijf cursisten het gemeentehuis binnen om digitaal het examen af te leggen. De één wat meer gespannen dan de ander. ‘In de cursus, een methode van Instruct, zijn verschillende onderwerpen behandeld zoals basisvaardigheden ICT, mediawijsheid, infovaardigheden en veilig internetten’, vertelt Hafida Makioui, bestuurslid en docent. ‘Mailen, internetbankieren, online zaken regelen, het opstellen van een cv en zoeken van vacatures, gaat hen nu goed af’, vervolgt Hafida ‘De cursus vormt voor de vrouwen een basis waaruit zij zich verder kunnen en willen ontwikkelen in taal en het oriënteren op een opleiding. De meeste cursisten hebben kinderen die zich bezighouden met sociale media. Om de belevingswereld van kinderen te begrijpen hebben wij hier ook aandacht aan gegeven, door ze zelf accounts aan te laten maken op snapchat en Instagram en uitleg hierover te geven. Zo weten zij nu ook waar hun kinderen zich mee  bezighouden en kunnen ze meepraten uit eigen ervaring.’

Zoveel mogelijkheden

Na afloop van een inspannend uur, ontvangt Hafida bericht dat alle cursisten geslaagd zijn en met mooie resultaten. ‘Wat gaan jullie er mee doen?’, vraagt Liesbeth Spies. ‘Stage lopen’, zegt de één.
Verder leren’, gaat de ander verder. ‘Ik wil een andere baan’, geeft een derde aan. ‘Er is zo ontzettend veel werk. Dit is zo’n mooi moment om een goede stage te vinden. Er zijn zoveel  mogelijkheden. Laat je helpen, echt doen!’, benadrukt Liesbeth. ‘Het beheersen van de Nederlandse taal heb je echt nodig om verder te komen. Vroeger oefende ik een andere taal met mijn kinderen door onder het eten met elkaar een uur Frans of Engels te praten. Dat vonden ze niet altijd leuk maar het hielp wel.’ Een goede tip vinden de vrouwen.

Digitale zelfredzaamheid met DIGIT-startEen nieuwe start

‘Top dat je in jezelf hebt geïnvesteerd, beschouw het als een feestje dat je dit hebt gedaan en vier het!’ complimenteert Liesbeth de geslaagden. ‘Ook de complimenten aan de vrouwen van Stichting Vrouw. Zonder hen hadden de cursisten dit niet kunnen doen. Nog één ding. Je moet het zelf willen en doen, er zelf aan werken want het gaat niet allemaal vanzelf. Ook minder leuke dingen horen erbij, net als hard werken. Dat geldt ook voor een burgemeester’, geeft Liesbeth mee. Trots stappen de geslaagden één voor één naar voren om hun certificaat overhandigd te krijgen.

Het is een mooie afsluiting van de cursus en tegelijkertijd een nieuwe start voor de deelneemsters want ze gaan door!

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.