#

In gesprek met Frank over het Keuzedeel Digitale Vaardigheden

We brengen een bezoek aan Frank van der Velden, docent Keuzedeel Digitale Vaardigheden (KDDV) bij Gilde Opleidingen in Roermond. Voordat Frank als docent KDDV aan de slag ging, gaf hij al lessen digitale vaardigheden in Word en Excel, maar zijn specialisme was AutoCAD.

Van AutoCAD specialist naar docent KDDV

De afgelopen 10 jaar werkte Frank als docent Bouwkunde binnen het Gilde. Daarvoor was hij als docent Techniek werkzaam. Frank stond bekend als de AutoCAD specialist. Dit schooljaar geeft Frank voor het eerst het vak Keuzedeel Digitale Vaardigheden. Hij is er ingerold omdat hij een keer moest invallen voor een collega.

“Het vak Digitale Vaardigheden was nieuw voor mij en ik moet zeggen dat het gelijk vertrouwd aanvoelde. De omgeving werkt prettig en ook voor studenten die voor het eerst kennis maken met de online omgeving gaat het voortvarend. Vorig jaar hebben we met een andere methode gewerkt en ik merk dat Instruct het goed voor elkaar heeft. Met name de opbouw, de inhoud en het gevarieerde afwisselende lesmateriaal maakt het tot een gewaardeerde lesmethode.”

Goede balans tussen praktijk en theorie

Frank vindt het prettig dat hij met de methode vrije invulling kan geven aan de lessen binnen de gestelde kaders. “Ik kan afwisselen tussen praktijk en theorie”, aldus de docent. “Aan het begin van het schooljaar hoor je de studenten nog mopperen: ‘Moet dat nou. Wat is daar het nut van? Dat ken ik toch al…’. Later krijg ik van studenten en oud-studenten terug dat ze de dingen die ze bij mij geleerd hebben, kunnen toepassen tijdens stage of werkbezoeken. Daar ben ik erg blij mee.”

Een eigen device

Vanuit het Gilde werken alle studenten met een eigen laptop. Het werken met een eigen device is al ruim 10 jaar een onderdeel van het beleid van Gilde Opleidingen. Er zijn nog enkele lokalen met vaste pc’s die worden benut door niveau 2 en 3 studenten. Niveau 4 studenten maken alleen gebruik van hun eigen laptop.

Pilot KDDV

Dit schooljaar is het Gilde gestart met een pilot om full-time in twee weken het Keuzedeel Digitale Vaardigheden van Instruct te doorlopen. De docent loopt de methode lineair door en maakt vervolgens een selectie van projecten per kerntaak. De kerntaak is afrondend met een digitale toets en een project per kerntaak. Frank maakt gebruik van (praktijk)deelexamens van Instruct. Echter tellen deze dit jaar nog niet mee bij het eindexamencijfer.

“Tijdens de eerste lessen merk je dat de studenten veel basisvaardigheden missen. De smartphone is het probleem niet. Ze zijn vingervlug met typen, maar bestanden en mappen verplaatsen en het hernoemen van documenten, het online delen en samenwerken zijn toch wel belangrijke aandachtspunten.”

Al met al is de pilot goed bevallen. “Studenten zijn betrokken, helpen en ondersteunen elkaar, werken met groepen en zien het nut van het aanleren van deze vaardigheden.”

De leukste reactie van een student

“Studenten reageren enthousiast op het vak. Ze geven regelmatig feedback en bedankjes over hetgeen wat ze geleerd hebben. Vooral met slim en efficiënt zoeken en vinden met Google vonden ze waardevol bij andere vakken. Ook het werken met Office pakken ze nu makkelijker en sneller op.”

De toekomst op het Gilde

Frank verwacht in de toekomst veel meer vrij en gepersonaliseerd onderwijs te kunnen bieden. Ook zal er meer digitaal onderwijs gegeven worden, waardoor de student op eigen tempo en niveau kan leren. Persoonlijk verwacht Frank een meer coachende rol op zich te nemen.

Wat voor advies geef je docenten die interesse tonen in KDDV?

“Werken in project groepjes stimuleert enorm. Elke student bezit de skills om elkaar te helpen. Ik kan dat iedere docent aanraden.”


Mogelijk heb je interesse om jouw ervaring te delen

Wil je jouw ervaringen delen en heb je tips voor docenten of scholen die digitale vaardigheden willen gaan implementeren?

Meld je dan aan voor de rubriek ‘In gesprek met…‘. Stuur een mail naar [email protected] en we komen bij je langs voor een interview.


Over de methode DIGIT-mbo

DIGIT-mboWe leven in een tijdperk waar iedereen direct, digitaal toegang heeft tot zijn bankzaken, de liefde, sociale netwerken en zijn boodschappen. Digitaal is de standaard, met één druk op de knop ligt de wereld aan je voeten.

Wij vinden dat iedereen moet kunnen profiteren van de digitale mogelijkheden en voorbereid is op de toekomst. Met DIGIT –onze digitale lesmethoden- en onze uitgebreide expertise op het gebied van educatie, zorgen wij voor de (door)ontwikkeling van digitale vaardigheden en talenten. Wij laten de digitale mogelijkheden voor iedereen werken. Wij zijn Instruct. Jouw betrouwbare en betrokken partner in (digitale) educatie.

Vraag hier meer informatie en/of een proeflicentie aan voor een of meerdere modules.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.