#

Mbo-studenten steeds vaker gehoord volgens JOB

Mbo-scholen luisteren steeds beter naar de mening van hun mbo-studenten. Dit blijkt uit onderzoek van de JOB-monitor 2020. Deze positieve ontwikkeling is één van de vele opvallende resultaten uit het onderzoek.

JOB

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) vertegenwoordigt de mening van alle mbo-studenten op landelijk niveau. JOB informeert mbo-studenten over hun rechten, vertegenwoordigt mbo’ers richting media en politiek en organiseert diverse activiteiten in Nederland. De jaarlijkse JOB-monitor is ontstaan om het onderwijs te verbeteren, voor de mbo-studenten.

Meest opvallende resultaten

Medezeggenschap mbo-studenten verbeterd

“Het mbo zit in de lift”, geeft een tevreden JOB-voorzitter Jurgen van der Hel aan. Zo’n 262.000 studenten heeft deelgenomen aan het onderzoek. Meer dan de helft van de studenten geeft aan dat de inspraak van studenten positief is op mbo-scholen. Meer dan de helft vindt dat er wordt geluisterd naar hun mening. Dat is een stijging van maar liefst 7% ten opzichte van het laatste rapport uit 2018.

Digitaal vaardige docenten

“Docenten doen in deze tijd belangrijk werk”, aldus Jurgen. Mbo-scholen blijven in ieder geval tot 15 juni gesloten en onderwijs op afstand blijft ook daarna het devies. En dat vergt creativiteit van docenten. Hier en daar zijn wat minder vaardige docenten, maar over het algemeen is het JOB tevreden over hoe de manier van lesgeven op dit moment is ingericht.

Tevreden over opgedane kennis tijdens stage of bpv

Mbo-studenten zijn positief over wat ze leren op hun werkplek. Wel is er soms verwarring over wat er verwacht wordt dat ze leren. Dan zijn de juiste begeleiding en voldoende contactmomenten essentieel. Het coronatijdperk heeft wellicht een nieuwe kijk op zaken gegeven. Vanwege de afstand zijn alle gesprekken digitaal en kunnen ook de contactmomenten digitaal plaatsvinden. Een eenvoudige manier om in contact te blijven.

Benieuwd naar het volledige rapport? Bekijk het hier.

Bron afbeelding: Jobmbo


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.