#

Toespraak van Koning Willem-Alexander bij de opening van het MBO-studiejaar, ROC Tilburg

Koning Willem-Alexander was op bezoek bij ROC Tilburg bij de opening van het mbo-studiejaar. Hieronder kun je een deel van zijn toespraak lezen.

Studenten, docenten en medewerkers van ROC Tilburg,

Vandaag begint U aan een nieuw studiejaar, samen met alle ROC’s in Zuid-Nederland. De rest van Nederland volgt wat later…  dat bent U wel gewend hier in Brabant, dat de rest van Nederland soms wat meer tijd nodig heeft…

Een half miljoen MBO-studenten gaan vanaf vandaag weer aan de slag. En dat is van nationaal belang. Want het zijn de MBO’ers die Nederland laten draaien. 

MBO’ers zorgen dat we een dak boven ons hoofd hebben en dat we droge voeten houden in de polder.
Ze ontwikkelen onze software en verkopen ons de hardware. 
Ze zijn de handen aan het bed, de voeten op het gaspedaal, de ogen en oren in de wijk. 
Ze leggen windparken aan, sturen robots aan, runnen restaurants en ontwerpen onze kleding. 
Ze knippen ons en vertellen ons vriendelijk dat moeilijk haar niet bestaat.
Ze helpen ons om gezond en fit te blijven.
En ze organiseren ook nog onze favoriete festivals.

Iedere MBO’er die hier in Tilburg en waar ook in Nederland enthousiast begint aan een nieuw studiejaar, mag dan ook trots zijn. Want laat dit duidelijk zijn: wij hebben jullie keihard nodig.

Dat blijkt ook uit de cijfers. 

De jeugdwerkeloosheid in ons land behoort tot de laagste in Europa en dat is mede te danken aan het feit dat afgestudeerde MBO-studenten snel aan de slag komen. 

U bent gewoon heel erg gewild, vooral degenen die in hun opleiding intensief kennis maken met de beroepspraktijk. Nog niet iedereen beseft het misschien, maar een keus voor het MBO is een slimme keus.

Ik moet daarbij ook een compliment geven aan de docenten en ondersteuners, aan de stage-begeleiders en de studie-adviseurs. 

De kwaliteit van het onderwijs in ons land staat volgens de onderwijsinspectie over bijna de hele linie onder druk. Maar het middelbaar beroepsonderwijs is een positieve uitzondering. 

Het niveau van MBO-studenten stijgt nog steeds. Zij halen steeds vaker een diploma op het hoogste niveau. Vergeleken met andere Europese landen stoppen maar weinig MBO-studenten met hun studie zonder diploma. 83 procent rondt de studie met succes af. 

Hij sloot af met de woorden:  Ik wens alle 45.000 docenten en medewerkers van de Mbo-scholen en alle 500.000 mbo-studenten een fantastisch jaar toe. Nederland staat om vakvrouwen en vakmannen te springenDat moet aan het begin van dit nieuwe studiejaar toch een goed gevoel geven.

Lees hier het volledige artikel.

 

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.