#

‘Capture the Flag’ in keuzethema Security

Eerder schreven we op de 3iblog over het keuzethema security. Afgelopen maanden hebben we hier veel werk aan verzet. Kevin van As heeft dit gepresenteerd in een workshop tijdens onze inspiratiedag op 10 april 2024. Verschillende docenten zijn er daarna mee aan de slag gegaan met hun leerlingen.

In het lesmateriaal staan ook “Capture the Flags”, oftwel ctf’s. Dit zijn een soort puzzels waarbij je een “vlag” moet veroveren. Voor het oplossen van deze puzzels zul je kleine “hacks” moeten doen, zoals de broncode van een webpagina bekijken, of de cookies uitlezen.

Deze ctf’s lenen zich heel mooi voor competitie in de klas. Van docent Coen uit Rotterdam ontvingen we het volgende bericht, dat we graag willen delen.

Coen heeft met zijn vwo-5 klas een challenge gedaan met paragraaf 6.4. van het onderdeel Kwetsbaarheden (N1). In deze paragraaf gaan de leerlingen op de website https://ctf.hackchallenges.nl/ aan de slag met het veroveren van de “flags”. Per veroverderde flag krijgen ze punten. Coen heeft met zijn leerlingen in groepjes verdeeld en afgesproken dat ze 60 minuten de tijd kregen om zo ver mogelijk te komen. Als alle groepen minimaal een score van 300 punten haalden, zou hij trakteren. En groepen die minder dan 300 punten haalden, die zouden de klas moeten trakteren..

Coen stuurde ons de volgende foto. Het lijkt er op dat het team “hasthack” de grens van 300 punten niet gehaald heeft… Hoe dit afgelopen is, dat vertelde Coen ons helaas niet…

Capture the flag

Heb jij ook een mooie situatie met je klassen meegemaakt? Deel het met ons via [email protected]!

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.