#

Eerste prijs 3i Award 2024 uitgereikt aan Madeleine en Sophie

Op 10 april 2024 is er informaticageschiedenis geschreven. Op die dag vond de jaarlijkse Instruct Informatica Inspiratiedag plaats in Utrecht. Vast onderdeel van de Inspiratiedag is de uitreiking van de 3i Award. De 3i Award gaat jaarlijks naar het beste profielwerkstuk, van havo- of vwo-leerlingen, met een belangrijke informatica-component. Aan deze wedstrijd doen ieder jaar veel leerlingen mee, merendeels jongens.

Voor het eerst in de 11 jaar dat deze wedstrijd door Instruct georganiseerd wordt, ging de hoofdprijs, de tweede prijs én de publieksprijs naar een groepje meiden!

Voorafgaand aan de Inspiratiedag zijn er leerlingen door de vakjury genomineerd. Deze genomineerden presenteren hun PWS, tijdens de pauzes aan de docenten, voor de publieksprijs.

3i Award prijsuitreiking

1e prijs 3i Award 2024

Sophie Pronk en Madeleine Krook van het Amstelveen College ontvingen de eerste prijs voor hun PWS ‘Achter de filters’, over de impact van sociale media op Nederlandse jongeren.

Zij presenteerden dit PWS in de vorm van een documentaire én een website én twee uitgebreide verslagen.

2e prijs 3i Award 2024

 

Reza Evers en Júlia Barbosa van Wijk van Atheneum College Hageveld maakten indruk met hun PWS ‘Neural Faceoff’. Hierin maken zij een systematische vergelijking van nieuwe technologieën en een innovatieve dataset uit de natuurkunde. In hun enthousiasme over het onderwerp hebben zij beiden 180 uur aan dit PWS besteed. Zij kregen hiervoor tweede prijs van de jury en daarbij ook de publieksprijs.

3e prijs 3i Award 2024

De derde prijs ging naar Zheng Yi Chen van de Johan de Witt Scholengroep voor zijn PWS ‘UAV Artificial Intelligence DJI Tello’. Waarin hij een drone en kunstmatige intelligentie combineert om de drone zelfstandig over een lego-parcours te laten vliegen. De vierde plek was voor Thomas van Ooijen en Chiel Riemens van O.R.S. Lek en Linge voor hun PWS ‘Gebarentaalhandschoen’.

5e prijs 3i Award 2024

 

Stijn van Waveren van Driestar-Wartburg, Guido de Brés verdiende met zijn PWS ‘Plugcar’, een mooi maakproduct dat je kan helpen in de tuin, de vijfde plek.

Voor de aanwezige docenten en sprekers is het heel interessant om met deze leerlingen in gesprek te gaan over hun PWS. Voor de leerlingen is het leuk om hun verhaal te vertellen aan publiek dat hun projecten doorgrondt en waardeert.

De winnaars ontvangen naast hun medailles en certificaten een geldbedrag. Het Amstelveen College, school van de winnaars van de 1e prijs, ontving een bordje voor bij de ingang. Op deze pagina vind je meer informatie over de winnaars en een link naar een video van elk PWS.

De maatschappelijke kant van informatica

Fundament bestaat 25 jaar!Adriaan Gijssen trapte de dag af en besteedde kort aandacht aan het 25 jarig bestaan van de lesmethode Fundament informatica. Vervolgens boeide dr. ir. Dennis Reidsma de aanwezigen met zijn keynote over ethiek bij productontwikkeling. Vervolgens waren er keuzeworkshops over de Ins en outs (mode) van programmeren door dr. Tim Steenvoorden, over Computational Science van dr. ir. Kevin van As, die ook een workshop over Module N. Security verzorgde. Kevin Krul MSc vertelde vanuit zijn eigen ervaring over de verschillen tussen informatica op het HBO ten opzichte van het voortgezet onderwijs.

Toekomst informatica

Naast het schrijven van geschiedenis, is er ook gebrainstormd over de toekomst van het vak. Het oplopende tekort aan informatica docenten en hoe dit probleem op te lossen, is een onderwerp waar we nog lang niet over uitgepraat zijn.

Instruct kijkt terug op een geslaagde Informatica Inspiratiedag 2024! De aanwezigheid van goede sprekers, geïnteresseerde en betrokken informatica docenten, enthousiaste en begaafde leerlingen en trotse ouders zorgde voor een goede dynamiek en sfeer.

De foto’s in dit bericht zijn gemaakt door Frans Peeters. Ga hier naar het complete album.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.