#

Kans op cyberpesten groter sinds lockdown

Social distancing heeft ertoe geleidt dat Nederlanders meer tijd doorbrengen op het internet, zo ook jongeren. Helaas betekent de enorme toename in schermtijd ook dat kwetsbare jongeren het doelwit kunnen worden van cyberpesten. Zorg ervoor dat jongeren verantwoord en veilig omgaan met alle beschikbare media en verklein de kans op online pesten.

Kwetsbare groep

Jongeren beschikken over onvoldoende kennis en vaardigheden om zich online te beschermen tegen cyberpesten. Tijdens de intelligente lockdown vertrouwen ouders op digitaal onderwijs en andere online mogelijkheden om jongeren te vermaken. Hier liggen dan ook de risico’s. Daarom is het belangrijk dat ouders, het onderwijs en de regering hier alerter op zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om de online risico’s te beperken.

Instagram tegen cyberpesten

InstagramEen veelgebruikte social app onder jongeren is Instagram. Het sociale mediaplatform heeft onlangs een nieuwe functie ‘Restrict’ toegevoegd waarmee ze hopen online pestgedrag terug te dringen. Deze functie maakt het mogelijk om opmerkingen van gebruikers onder een foto te beperken. Een andere functie is het managen wie je tagt of noemt in een post van een ander. Het taggen van mensen in een reactie of post kan namelijk ook leiden tot online pesten.

Maak jongeren mediawijs

Thuis kunnen ouders duidelijke regels opstellen over hoe en wanneer bepaalde media wordt gebruikt. Het onderwijs heeft ook een verantwoordelijkheid door jongeren te begeleiden en te wijzen op de voordelen en nadelen van toegang tot het internet. Scholen kunnen bijvoorbeeld ondersteunen door lessen aan te bieden in Mediawijsheid uit de methode DIGIT-vo.

Wat is Mediawijsheid?

Mediawijsheid les

Mediawijsheid is een module in DIGIT-vo. Mediawijsheid is het veilig en slim inzetten van alle beschikbare media om de eigen kwaliteit van het leven te vergroten én ervoor te zorgen dat je optimaal kunt deelnemen aan de wereld om je heen.

Meer weten over de methode voor digitale geletterdheid of Mediawijsheid voor het voortgezet onderwijs?

Download het DIGIT-vo productoverzicht of vul het formulier in voor advies op maat.


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn en Twitter.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.