#

Keuzethema L: Netwerken beschikbaar

Het team van Fundament Informatica ontwikkelt keuzethema’s die aansluiten op het nieuwe examenprogramma informatica voor havo en vwo. (Het lesmateriaal voor het kernprogramma hebben wij al eerder afgerond.) Daarbij kunnen we met trots melden dat ons keuzethema over domein L: Netwerken beschikbaar is. Het eerste gedeelte was al langer beschikbaar. En op onze Inspiratiedag afgelopen april 2019 is het tweede gedeelte al in de praktijk langsgekomen.

Opbouw

In het eerste deel wordt een klassiek computernetwerk gesimuleerd met het programma Filius. De leerlingen maken een client-servernetwerk met onder andere een DNS- en e-mailserver. Ook wordt de firewall ingesteld en leren ze handmatig routeren.

In het tweede deel bouwen we klassikaal een netwerk door middel van een router, switches en Raspberry Pi’s. De leerlingen moeten alle configuratie-stappen doorlopen. Uiteindelijk is het mogelijk om een eigen webserver op te zetten in dit netwerk. Hierop kunnen ze met hun smartphone een eigen website bezoeken. Ook is het mogelijk om, met een MySQL-database, de SQL-oefeningen uit subdomein C5 uit te voeren!

Je vindt het keuzethema bij de methode:
“Fundament 2019 – Keuzethema’s” > “L: Netwerken”.

Verdere ontwikkeling

Op dit moment leggen we ook de laatste hand aan ons keuzethema over kunstmatige intelligentie. Dit valt onder domein I: Cognitive Computing. Het grootste deel is inmiddels al beschikbaar. Een laatste praktische opdracht over machine learning komt deze herfst beschikbaar.

Ben je nog niet bekend met Fundament Informatica en/of het nieuwe examenprogramma?

Vraag hier een proefabonnement of webinar aan.

 

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.