#

Maak leerlingen bewuster van het belang van privacy

Op school doe je er alles aan om informatiebeveiliging en privacy (IBP) goed te regelen zodat je school voldoet aan de privacywetgeving. Maar in hoeverre zijn leerlingen zich bewust van hun privacy? Het is belangrijk om met leerlingen het gesprek aan te gaan over privacy. Hoe je dat doet, lees je in het artikel van Kennisnet.

Door de komst van de nieuwe privacywetgeving (AVG) zijn scholen zich steeds bewuster van het belang van het goed regelen van informatiebeveiliging en privacy (IBP). Er wordt IBP-beleid gemaakt en er worden gedragscodes vastgelegd en afspraken gemaakt over het omgaan met persoonsgegevens van leerlingen, ouders en medewerkers. Ook voor medewerkers wordt steeds vaker extra aandacht besteed aan bewustwording van de risico’s die de inzet van ict met zich meebrengt. Kortom, scholen zijn over het algemeen goed bezig.

Leerlingen bewuster maken

Als school kun je alles goed geregeld hebben, maar wat weten leerlingen eigenlijk van IBP en persoonsgegevens?

Leerlingen maken veel gebruik van digitale middelen; 95% van de leerlingen in groep 8 heeft bijvoorbeeld een smartphone. Een groot deel is ook actief op sociale media. Op die sociale kanalen delen zij allerlei informatie, zoals berichten, foto’s en video’s. Maar weten zij bijvoorbeeld dat foto’s en gegevens ook persoonsgegevens zijn?

Lees het volledige artikel op Kennisnet. 

 

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.