#

Roadmap Fundament

De ontwikkeling van Fundament staat niet stil! Ook in dit schooljaar staan er weer een aantal grote uitbreidingen en vernieuwingen op de planning.

Hieronder zie je onze roadmap voor het schooljaar van 2022-2023. De zeven grootste en belangrijkste punten staan hierin verwerkt. En ook zijn er twee belangrijke data in het voorjaar van 2023.

Roadmap Fundament

Klik voor grotere weergave

Toelichting

1. Update afbeeldingen

Diverse afbeeldingen in het kernprogramma en onze eigen keuzethema’s krijgen een update. De afbeeldingen zullen qua lay-out consistenter worden. Er verdwijnen geen afbeeldingen.

2. Wijzigingen in leerlinglicenties

Met de lancering van onze methode ‘Fundament zonder Vakdocent’ hebben we een aantal nieuwe onderdelen ontwikkeld, die we ook in Fundament Informatica beschikbaar willen stellen.
Deze nieuwe onderdelen zijn:

 • Studieplanner
 • Toetssysteem in de leeromgeving
 • Professionele uitlegvideo’s voor alle paragrafen in het kernprogramma

Medio november komen we met meer informatie en prijzen. Deze wijzigingen zijn voor het komende schooljaar (2023-2024).

3. Nieuw lesmateriaal: GUI’s in Python

Python is met stip de meest populaire programmeertaal in Fundament. Dit jaar komen er een aantal uitbreidingen, waaronder “GUI’s in Python”.

In het kernprogramma leren leerlingen de basis van Python middels een commandline interface. Om leerlingen meer de beleving van “een echt” computerprogramma te geven, ontwikkelen we een extra hoofdstuk om te werken met GUI’s in Python.

4. Update PowerPoint-presentaties

In hoofdstuk 0 van ieder subdomein in het kernprogramma staan PowerPoint-presentaties. Deze presentaties bieden een samenvatting van de lesstof en kunnen jou als docent een basis geven voor een eigen presentatie tijdens de les. Ook kun je ze met leerlingen delen als samenvatting.
Wij lopen alle PowerPoints inhoudelijk langs en vernieuwen het thema. Dit doen we stap-voor-stap. We starten hiermee begin 2023.

5. Begrippenlijsten

In de meeste paragrafen staan de zogenoemde oranje dikgedrukte begrippen. We verzamelen al deze begrippen in één paragraaf, inclusief de definitie van het begrip.
Voor docenten komt deze begrippenlijst beschikbaar als Word-document. Je kunt dan eenvoudig begrippen verwijderen die je niet besproken hebt, of er andere begrippen aan toevoegen. Voor leerlingen kan dit een hulpmiddel zijn bij het leren / samenvatten van de theorie.

6. Nieuw lesmateriaal in domein A

Aan het einde van het schooljaar komen er twee nieuwe projecten beschikbaar in domein A:

 • Code testen in Python
  Tijdens het programmeren testen we onbewust onze code. Maar hier kun je ook bewust mee bezig zijn! Er zijn verschillende methodieken om code te testen. We beschrijven deze methodieken en maken een koppeling met het testen van de (verdiepings)opdrachten in hoofdstuk 6 van Python.
 • Git(Hub)
  Software ontwikkelen in teamverband? Ergens moet deze code worden opgeslagen! En je wilt zo min mogelijk versieconflicten tussen de codes van de verschillende ontwikkelaars.
  We kijken hoe Git(Hub) werkt en hoe je dit kunt toepassen bij het uitvoeren van onder andere projecten in domein A en de opdrachten in domein D.
7. Inhoudelijke update zomervakantie ‘23
Roadmap Fundament visie

Traditioneel updaten we enkele subdomeinen in de zomervakantie. Dit jaar zullen dat slechts kleine updates zijn.
In het bijzonder gaat onze aandacht naar de subdomeinen:

 • B1. Algoritmen
 • E1. Hard- en software
 • E2. Security
8. Deadline aanmeldingen 3i Award

Dit schooljaar is het alweer de 10e editie van de 3i Award! Leerlingen kunnen zich aanmelden t/m 4 maart 2023 via 3i-award.nl.

9. Inspiratiedag

Onze jaarlijkste inspiratiedag, met sprekers, workshops én de uitreiking van de 3i Award is dit jaar op woensdag 19 april 2023 in Utrecht.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.