#

Voorkom verspreiding van ongewenste beelden

Een lullige meme van een docent gaat viral op Instagram. Naaktfoto’s van een klasgenoot worden verspreid via WhatsApp. Een slachtoffervideo wordt rondgedeeld op TikTok. De verspreiding van ongewenste beelden kan ernstige gevolgen hebben. Kennisnet heeft een (vernieuwde) leidraad gepubliceerd hoe scholen hiermee om moeten gaan.

Houd verspreiding van ongewenste beelden tegen

Scholen krijgen regelmatig te maken met dit probleem. Om preventief beleid te ontwikkelen en calamiteiten slagvaardig het hoofd te bieden heeft Kennisnet in samenwerking met Stichting School & Veiligheid en de VO-raad een leidraad gepubliceerd. De leidraad is een update van de versie uit 2015 en bevat handvatten en tips hoe en school hiermee kan omgaan.

Sociaal veilig schoolklimaat

Helemaal voorkomen is onmogelijk. Jouw leerlingen zijn bijna 24 uur per dag online, dus ook buiten schooltijden. Maar je kunt als school wel de verantwoordelijkheid nemen en de kansen op verspreiding verminderen. De verspreiding van ongewenste beelden kunnen namelijk wel invloed hebben op de schoolsituatie. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van de school om een veilige omgeving te creëren voor zowel de leerlingen als het personeel.
De publicatie bevat ook verwijzingen naar instanties die kunnen helpen als het toch misgaat.

Publicatie

Verspreiding van ongewenste beeldenLees hier de vernieuwde leidraad  ‘Wat doet u als school met de online verspreiding van ongewenste beelden?’. In de leidraad komen de volgende hoofdstukken aan bod:

  • Preventiebeleid
  • Calamiteitenbeleid
  • Termen en begrippen

Bron: Kennisnet.nl


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.