#

Wat heb je aan een DIGI-proof keurmerk?

In 2023 zijn we begonnen met het uitreiken van DIGI-proof keurmerken. Het kwaliteitskeurmerk, speciaal voor primair en voortgezet onderwijs, laat zien dat je als school digitaal geletterd bent. Ondertussen hebben we al meer dan 52 scholen mogen verblijden met deze onderscheiding. Maar wat heb je eigenlijk aan het keurmerk? Dat leggen we je uit in dit blog.

Laat het aan iedereen zien!

Als jouw school goed bezig is met digitale geletterdheid, dan mag je daar best trots op zijn. Hangt het DIGI-proof tegeltje op de voorgevel van jouw school? Dan weten ouders, leerkrachten, leerlingen en iedereen in de buurt dat jouw school digitaal geletterd is. Je onderscheidt je daarmee van de rest, want jouw school behoort tot het kleine groepje dat net dat stapje extra zet om de leerlingen nog beter voor te bereiden op hun toekomst.

Bewust bezig met digitale geletterdheid

Om echt te kunnen begrijpen waarom het DIGI-proof keurmerk zo belangrijk is, doen we eerst een stapje terug. ‘Heel veel scholen zijn al bezig met digitale geletterdheid, maar zich niet bewust daarvan’, merkt Calvin Cornellisen op in dit interview. Hij is docent Digiskills op het Gemini College. Zij kregen in december het DIGI-proof, DIGI-proof 3 sterren. Het is een opmerking die de spijker op de kop slaat.

Het bewust bezig zijn met digitale geletterdheid is een belangrijk onderdeel van het keurmerk. Nog te vaak denken scholen dat leerlingen automatisch digitaal geletterd worden, als ze maar met enige regelmaat gebruikmaken van digitale middelen. Toch blijkt dat jongeren lang niet alle digitale kansen benutten. Daarnaast zijn ze zich vaak onbewust van wat ze online doen en delen. Digitale vaardigheden zijn dus geen vanzelfsprekendheid. Daarom is digitale geletterdheid ook opgenomen in het nieuwe curriculum. Scholen moeten dus bewust bezig gaan met digivaardigheden en door middel van het DIGI-proof keurmerk moedigen we dit aan.

Structurele plek in het onderwijs

‘We vinden het moeilijk om digitale geletterdheid een structurele plek te geven’ – een vaak gehoorde opmerking in onderwijsland. Daarom biedt een lesmethode als DIGIT houvast. Het DIGI-proof keurmerk stimuleert jouw team om structureel aandacht te besteden aan digivaardigheden tijdens de lessen.

Dat je als school niet van de een op de andere dag digivaardig bent, begrijpen wij ook. Daarom heeft het DIGI-proof keurmerk drie opeenvolgende klassen:

DIGIproof badges

Zekerheid en garantie

Het keurmerk is binnen, tijd om achterover te leunen? Nee hoor! Het keurmerk laat zien dat je goed bezig bent, en zorgt er daarnaast voor dat je goed bezig blijft. Je ontvangt namelijk ook een adviesrapport met tips en tricks om jouw school nóg meer digitaal geletterd te maken. Hiermee creëer je zekerheid en garantie naar de toekomst toe voor iedereen die bij de school betrokken is, van ouders en leerlingen tot aan leerkrachten.

Meer dan een keurmerk

Het DIGI-proof keurmerk is dus meer dan alleen een waardering. Het proces erachter is minstens zo belangrijk: van de start en de structurele implementatie, tot het moment dat jij je als school onderscheidt en verder bouwt aan de digitale toekomst van de leerlingen en de school.

Wil je meer weten over het DIGI-proof keurmerk? Hier vind je ook informatie over het in aanmerking komen voor het DIGI-proof keurmerk.

Meer informatie

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.