#

Leer kinderen vaker op te kijken van beeldscherm

Bescherm de ogen van kinderen door hen te leren hoe ze verstandig omgaan met beeldschermen en voorkom ernstige bijziendheid.

De 20-20-2-regel

Het Oogfonds is een campagne gestart om toekomstig oogleed van jonge kinderen te voorkomen. Om de ogen van kinderen te beschermen hebben oogartsen de 20-20-2- regel bedacht; een duidelijke leefregel volgens het Oogfonds.

Het komt erop neer dat kinderen na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld naar een tablet of smartphone) even opkijken en 20 seconden in de verte kijken. De 2 aan het eind van de regel staat voor dagelijks 2 uur buiten spelen.

Weinig buitenlicht grootste boosdoener

Hoewel te lang naar het beeldscherm kijken bijdraagt aan bijziendheid, is het gebrek aan buitenlicht de grootste boosdoener. Kinderen besteden steeds meer tijd op tablets en smartphones met als gevolg dat ze minder buiten spelen.

“Het kinderoog past zich aan op het vele dichtbij kijken en vergroeit, waardoor veraf kijken lastiger wordt. En er is geen bril of behandeling die ernstige bijziendheid oftewel myopie kan voorkomen of genezen”, waarschuwt het Oogfonds.

Verantwoordelijk zijn voor kinderen

Het Oogfonds roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen en jongeren die de gevolgen niet overzien. De echte problemen ontstaan pas op latere leeftijd, maar het begint al in de jeugd. Daarom valt onder kinderen en jongeren de meeste winst te behalen.

Geef hun ogen een kans! 20-20-2 doe mee!

Bron: Oogfonds


Ga op verantwoorde wijze om met digitale geletterdheid in het basisonderwijs

DIGIT-poWe zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuwe lesmethode DIGIT-po speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De eerste modules zijn vanaf september 2020 beschikbaar.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen voor DIGIT-po? Meld je hier aan.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.