Kies informatica

Hét vak voor jouw toekomst

Lizzy en Marit laten je via deze vlog graag weten waarom zij informatica gekozen hebben en wat ze er mee willen gaan doen.

 

Profielkeuze

Zit je in het derde jaar van havo of vwo, dan mag je een profielkeuze gaan maken.  Er zijn 4 profielen, namelijk het profiel Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij. De juiste keuze hangt af van je interesses en je talenten.

Het vak informatica is een waardevolle aanvulling op elk profiel. Ten opzichte van andere vakken ben je bij informatica minder met theorie bezig. Je werkt met opdrachten en projecten om de theorie in praktijk te brengen.

Het vak informatica wordt alleen als schoolexamen afgenomen. Je doet dus geen centraal schriftelijk examen.

Let op, je kunt helaas niet op iedere school het vak informatica volgen. Dat komt vooral doordat er een tekort is aan informaticadocenten.

Wil je er achter komen welk profiel het beste bij je past? Doe een profielkeuzetest. Online worden er meerdere gratis aangeboden.

Naar profielkeuzetest van Testcentrum Groei
kiesinformatica profielkeuze 3e jaar havo vwo
informaticaproject 3i Award 2018

Daarom informatica

  • Waardevolle aanvulling op ieder te kiezen profiel.
  • In ICT kun je veel creativiteit kwijt. Veel ruimte voor ontwerpen, coderen en maken.
  • Je leert probleemoplossend denken.
  • Met een vervolgopleiding op het gebied van ICT kun je alle kanten uit. Het ligt er maar net aan waar je interesses liggen en waar je goed in bent.

Denk bij het vak informatica aan:

Puzzelen, logisch denken, probleem oplossen, analyseren, signaleren, programmeren, samenwerken (als je dat wilt), ordenen en concreet bezig zijn.

Beroepen

Als je het vak informatica kiest, komt dat je nu en later goed van pas. Je hebt iedere dag te maken met computers, telefoons en informatica. Er komen steeds meer beroepen met ICT.

Op dit doe ik staan foto’s, filmpjes en verhalen van mannen en vrouwen die in Bètawetenschap, Techniek of ICT werken. De website dit doe ik heeft tot doel de stereotypering over de bèta/technische beroepen en beroepsbeoefenaars te doorbreken. Dit doe ik wordt steeds aangevuld met nieuwe beelden, verhalen en nieuwe verwerkingsopdrachten.

Nog een video over het belang van informatica

Zie hiernaast een Engelstalige video van Code.org over het belang van leren programmeren.

Met in de hoofdrol Bill Gates, Mark Zuckerberg, will.i.am en vele anderen.

Alleen voor jongens?

Nederlandse meisjes kiezen minder voor opleidingen en beroepen in bèta, techniek of ICT dan jongens. Dat terwijl meisjes vaak wel talent hebben voor bèta/technische vakken en zij hier over het algemeen even goed op presteren als jongens.
Het keuzeverschil wordt veroorzaakt door:

  • stereotiepe invloeden vanuit de omgeving: ouders, docenten, decanen;
  • een beperkt beeld van opleidingen en beroepen in die branches;
  • onbekendheid met de maatschappelijke innovaties die door technologie mogelijk zijn;
  • het ontbreken van rolmodellen (vrouwelijke professionals in bèta, techniek of ICT);
  • weinig zelfvertrouwen in het eigen talent voor die vakgebieden.

Veel meisjes ontplooien en benutten hun talenten hierdoor niet optimaal. Dat is jammer. Maar ook om economische redenen is het belangrijk dat meer meisjes kiezen voor een professionele toekomst in bèta, techniek of ICT. Het landelijk expertisecentrum meisjes/vrouwen en bèta/techniek, het VHTO zet zich hiervoor in.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.