#

Een op zes IT-professionals in Nederland onvoldoende digitaal vaardig

Bij het gebruik van technologie komt ruim een op de 6 IT-professionals niet verder dan de basisvaardigheden. Zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar kon 17% van de IT’ers niet meer dan gemiddeld omgaan met het internet, computers en software. In de 27 lidstaten van de Europese Unie is dat aandeel onder IT-professionals zelfs 44 procent.

In het onderzoek van het CBS gaat het om digitale vaardigheden zoals informatie op internet opzoeken, bestanden verplaatsen en het gebruik van computers en online diensten.

Om vast te stellen of iemand voldoende digitaal vaardig is, wordt het CBS-onderzoek uitgesplitst in vier categorieën: informatie, computers & diensten, communicatie en software. “Maar ik kan niet exact duiden waar de IT’ers dan precies niet goed in zijn”, zegt Maarten Bloem van het CBS. “Zo kan het zijn dat een IT’er heel goed is met software, maar niet verschrikkelijk goed overweg kan met andere digitale vaardigheden, waardoor je op deze aparte uitkomst kan komen.”

“De 17% van de IT-professionals in Nederland die uiteindelijk als niet bovenmatig digitaal vaardig wordt gezien, haalt de drempel voor de combinatie van de vier categorieën niet. Of haalt die drempel wel maar gaat er niet zodanig overheen om vast te kunnen stellen dat die persoon de digitale vaardigheden over het algemeen goed beheerst”, aldus Bloem.

Van alle Nederlanders tussen de 16 en 74 jaar beschouwt de helft zich als digitaal vaardig. Van mensen jonger dan 25 jaar kan 78 procent goed overweg met technologie. In de categorie 25 tot 54 jaar gaat het om 57 procent, terwijl een kwart van de 55-plussers meer dan de basisvaardigheden bezit.

Bron: Nu.nl


DIGIT-mbo

 

Breng studenten de juiste digitale vaardigheden bij

Veel scholen zijn druk bezig de 21st century skills in hun onderwijs te integreren. Maar hoe doe je dat specifiek met het onderdeel digitale vaardigheden? Hoe zorg je ervoor dat jouw studenten voldoende digitaal vaardig zijn? Met DIGIT-mbo maak je studenten digitaal vaardig volgens alle competenties die beschreven zijn in diverse rapporten over digitale vaardigheden in het middelbaar beroepsonderwijs.

DIGIT-mbo is een complete leerlijn voor het aanleren van alle digivaardigheden waarmee je studenten direct voorziet in digitale zelfredzaamheid. DIGIT-mbo bestaat uit een groot aantal modules op verschillende niveaus (van Entree tot niveau 4). Binnen DIGIT-mbo is ook het Keuzedeel Digitale Vaardigheden (KDDV) opgenomen.

Ervaar zelf via een proeflicentie welke mogelijkheden DIGIT-mbo biedt voor studenten en docenten.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.