#

In gesprek met Hans de Groot

In deze ‘In gesprek met’ spreken wij Hans de Groot, docent Nederlands. Hans geeft les op Techniek College Rotterdam, de grootste mbo-school voor technisch beroepsonderwijs in regio Rijnmond. Al bijna 40 jaar staat hij met veel plezier voor de klas. Hans vertelt gedreven over het lesgeven en het werken met GPS Nederlands.

Passie en kennis overdragen

In gesprek met Hans de GrootIn gesprek met Hans praten we over wat het lesgeven voor hem al bijna 40 jaar zo plezierig maakt. “Passie voor het vak en kennis overdragen, zodat mijn studenten verder komen in de maatschappij, zijn mijn persoonlijke drijfveren”, vertelt Hans.

“Studenten met een missie: carrière maken”

Wat vind je het mooiste aan het lesgeven binnen het mbo?  “De studenten zijn gemotiveerd en hebben een doel voor ogen. Ze hebben een missie, werken er vaak nog naast en willen carrière maken”, aldus Hans. “Doordat ze al gemotiveerd binnenkomen, zijn ze makkelijker te stimuleren. En wanneer je laat blijken dat je zelf ook interesse hebt in het vakgebied, tonen ze automatisch ook meer interesse. Dat vind ik het mooiste aan het mbo!”

Toen het nog Instruct Online heette…

Hans werkt al sinds 2011 toen het op de markt kwam, onder de naam Instruct Online, met de methode. Naast de naamsverandering is er op op technisch gebied ook het een en ander veranderd. “Ik liep er in het verleden tegenaan dat ik veel stappen moest nemen in de docentenomgeving om een student te volgen. Dat is nu niet meer met de introductie van de quickstart functionaliteit.” Hans voegt wel een tip ter verbetering toe: “Maak de methode compatible met IOS. Dat werkt niet feilloos.”

GPS is niet saai

Studenten aan de opleiding hebben een technische achtergrond waardoor het vak Nederlands eerder noodzaak dan luxe is. “GPS sluit goed aan bij de belevingswereld van de doelgroep en bevat diverse uitdagende onderdelen. Bovendien kunnen studenten op eigen niveau beginnen. Dat spreekt mijn studenten aan. Daarnaast zijn de adaptieve instaptoetsen echt een gouden uitvinding. Die bepalen het niveau van de student en het proces dat volgt is volledig geautomatiseerd. En wanneer het niveau toch niet volledig aansluit, kan ik dit handmatig aanpassen. Mijn complimenten aan de mensen die dit hebben bedacht!”

Afstandsonderwijs op Techniek College Rotterdam

Op Techniek College Rotterdam is iedereen overgestapt op het programma Teams om online onderwijs te kunnen geven vanaf het moment dat de college haar deuren sloot. Hans geeft aan dat niet iedereen daar even blij mee was. Niet alle vakken konden direct online doorgang vinden. “Voor GPS Nederlands hoefde ik niet veel op te zetten. De methode wordt al digitaal aangeboden en is in principe overal te maken. Dus wanneer een student een ‘magazine’ onvoldoende had gemaakt, kon hij/zij dat meteen overdoen.” Een ander krachtig aspect van de methode vind Hans het instellen van “alleen foute antwoorden op vragen herkansen”.

“Ik zeg ook tegen mijn studenten dat zij het niet moeten zien als toetsen, maar als lesstof. Dit betekent wel goed lezen en goed kijken naar de uitleg. Het feedback aspect op de antwoorden maakt de methode erg krachtig. GPS is goed op maat te maken en dat maakt het werken ermee erg fijn.”

In gesprek met Hans 4

Hoe hebben jouw studenten het afstandsonderwijs ervaren?

“Niet fijn. Op een gegeven moment hebben we in april aangekondigd kleine groepen naar school te laten komen. Je moest eens weten hoe blij ze waren. Normaal gesproken komen ze ook maar 1 x in de week naar school, maar nu wilden ze wel heel graag. Ze hadden behoefte aan de fysieke interactie en les krijgen.”

Tot zover onze ‘In gesprek met Hans’. Heb je misschien nog tips voor instituten die overwegen GPS Taal in te zetten?

“Ik zou zeggen NON ECK, schaf zelf de licenties aan”.


Eerder verschenen in de reeks ‘In gesprek met…’:

Ook in de rubriek ‘In gesprek met…‘? Stuur een e-mail naar [email protected] en we plannen een interview met je in.


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.