#

Jongeren vaker last van digitale criminaliteit

Jongeren worden vaker opgelicht via het internet dan dat ze slachtoffer zijn van andere traditionele vormen van criminaliteit, zoals vernieling of diefstal. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Cybercriminaliteit maakt comeback

Digitale criminaliteit maakt zijn comeback als dé trend van nu. Tussen 2012 en 2017 nam cybercriminaliteit af vanwege strenge maatregelen door de politie, maar dit is in 2019 gekeerd. Voornamelijk omdat de focus steeds vaker wordt gelegd op andere vormen van criminaliteit, zoals vermogensdelicten.

1,2 miljoen jongeren in Nederland

Ongeveer 1,2 miljoen jonge internetgebruikers, tussen de 12 en 25 jaar, zijn afgelopen jaar slachtoffer geweest van digitale criminaliteit. Vermogensdelicten zijn daarbinnen het populairst. Fraude bij online aankopen (valt onder vermogensdelicten) komt het meest voor. Dit houdt in dat jongeren betalen voor producten die nooit worden bezorgd.

Verrassend is het niet

Andere vormen van digitale criminaliteit, zoals hacking en identiteitsfraude komt minder vaak voor onder jongeren. Jonge internetgebruikers zijn dan wel het vaakst slachtoffer van digitale fraude, maar verrassend is het niet. Het is dan ook de groep die het intensiefst gebruik maakt van het internet, meldt het CBS.


Hoe zorg je ervoor dat jongeren verantwoord en veilig omgaan met alle beschikbare media?

Voor zowel het voortgezet onderwijs als het mbo biedt de complete methode DIGIT, modules aan om jongeren mediawijs te maken. Dit is het veilig en slim inzetten van alle beschikbare media (digitaal en analoog) om de eigen kwaliteit van leven te vergroten én ervoor te zorgen dat jongeren optimaal kunnen deelnemen aan de (digitale) wereld.

Men gebruikt mediawijsheid vaak als containerbegrip. Het omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan.

Voor meer informatie, klik hier.


Makkelijk op de hoogte blijven van wat er speelt binnen DIGIT en digitale geletterdheid? Volg ons op Linkedin en Twitter.

Volg ons DIGIfeitjes beschikbaarvolg ons digifeitjes beschikbaar