vmbo Informatietechnologie

Dé methode voor Informatietechnolgie voor het praktijkgerichte programma op het vmbo

De nieuwe leerweg vmbo

Het vmbo slaat een nieuwe weg in namelijk Gemengde Leerweg (GL) en de Theoretische Leerweg (TL) worden samengevoegd tot één nieuwe leerweg in 2024. GL en TL worden dan niet meer aangeboden. De nieuwe leerweg vmbo staat voor een combinatie van denken en doen en start in leerjaar 3 van het vmbo.

De nieuwe leerweg bestaat uit vijf praktijkgerichte programma’s. Instruct ontwikkelt lesmateriaal voor het praktijkgerichte programma: Informatietechnologie voor leerjaar 3 en 4 van het vmbo.

Bekijk hier het (concept)examenprogramma.

 

De nieuwe leerweg houdt in dat:

  • leerlingen naast avo-vakken ook een praktijkgericht programma gaan volgen;
  • leerlingen aan de slag gaan met echte opdrachten uit het bedrijfsleven om zo een beter beeld te krijgen van de wereld buiten school;
  • leerlingen beter worden voorbereid op doorstroom naar het vervolgonderwijs, een mbo-4 of havo opleiding.

 

Voor wie?

Van de vijf praktijkgerichte programma’s die de nieuwe leerweg bevat, ontwikkelt Instruct lesmateriaal voor het praktijkgerichte programma: Informatietechnologie. Met dit vak kunnen leerlingen zich oriënteren op specifieke IT-vervolgopleidingen in het mbo of op het keuzevak informatica op de havo.

Het gebruik van IT in diverse werkvelden is voor alle leerlingen centraal. Ze verrichten in deze werkvelden bepaalde taken en maken daarbij gebruik van IT-tools. De leerling vervult daarmee de rol van supergebruiker; dit is een gebruiker van IT die meer dan gemiddelde kennis heeft van tools en ze met inzicht kan gebruiken.

 

Informatietechnologie

Examenprogramma

Iedere school werkt op basis van een examenprogramma praktijkgericht programma. Dit examenprogramma bestaat uit zes onderdelen, waarvan de eerste drie voor alle praktijkgerichte programma’s gelijk zijn.

A. Praktijkgerichte vaardigheden
B. Systematisch werken
C. Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
D. Werkvelden
E. Programmaspecifieke kennis en vaardigheden
F. Vraagstukken

In DIGIT komen onderdeel A. Praktijkgerichte vaardigheden en onderdeel E. Programmaspecifieke kennis en vaardigheden beschikbaar.

De eindtermen van onderdeel A. Praktijkgerichte vaardigheden die in samenhang binnen opdrachten aan de orde komen zijn:

  • Communiceren
  • Informatievaardigheden
  • Samenwerken

De eindtermen van onderdeel E. Programmaspecifieke kennis en vaardigheden die in samenhang binnen opdrachten aan de orde komen zijn:

  • Gebruik maken van IT-hulpiddelen
  • Werken met standaardtoepassingen als Word en PowerPoint
  • Kennis hebben van beveiligingsmaatregelen, programmeren, mediaontwikkeling, gaming, virtual reality, kunstmatige intelligentie en big data.

Houd me op de hoogte

Wil je meer informatie over deze methode? Laat je gegevens bij ons achter, dan houden wij jou op de hoogte van de ontwikkelingen.

Contact

Meer informatie?

Hafida Makioui

Manager po-vo-mbo

06-13461107

[email protected]

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.