#

Keynote: AI in het onderwijs

Op 19 april 2023 vindt de Instruct Informatica Inspiratiedag voor informatica docenten in het voortgezet onderwijs plaats. Met alle commotie die er ontstaan is rondom ChatGPT lijkt het ons een goed idee om tijdens de Inspiratiedag met de keynote in te gaan op AI in het onderwijs. We hebben Esther van der Stappen, lector Digitale Didactiek bij Avans Hogeschool, bereid gevonden om hierover te spreken en later in het programma ook met aanwezigen verder in gesprek te gaan over dit onderwerp.

Meer over de keynote “AI in het onderwijs: kansen en risico’s”

In alle sectoren van het onderwijs wordt steeds meer gebruikgemaakt van intelligente technologie ter verrijking van het leren en lesgeven. Leertechnologie op basis van kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI), biedt veel kansen. Kansen voor onder andere personalisatie, differentiatie en flexibilisering, maar er zitten ook flinke risico’s aan. In deze keynote verkennen we het brede spectrum van AI-toepassingen in het onderwijs:

  • welke verschijningsvormen zijn er?
  • met welke doelen worden die ingezet en
  • wat kunnen we daarmee zeggen over ChatGPT?

We kijken ook naar de gevolgen voor leerlingen en docenten. Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden van ‘AI gone wrong’, denken we na over hoe AI in het onderwijs publieke waarden als rechtvaardigheid, menselijkheid en autonomie onder druk zet. Tenslotte denken we samen na – aan de hand van een aantal concrete vragen voor een verantwoorde inzet van AI in het onderwijs – over hoe we de kansen van AI kunnen benutten terwijl we een negatieve impact van AI op ons onderwijs voorkomen.

Over de spreker

Keynote Inspiratiedag: AI in het onderwijs door Esther van der StappenEsther van der Stappen is sinds 2020 werkzaam als lector Digitale Didactiek bij Avans Hogeschool. Na het behalen van haar Master Informatica, promoveerde ze in 2008 in de Informatica aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte zij bijna 13 jaar als (hoofd)docent en onderzoeker aan Hogeschool Utrecht bij de opleiding HBO-ICT en het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren. In het lectoraat Digitale Didactiek van Avans Hogeschool wordt onderzoek gedaan naar hoe technologie voor alle studenten effectieve ondersteuning kan bieden bij hun persoonlijke leerproces en studieroute.

Locatie

De Inspiratiedag vindt plaats in het Dyade Visma Onderwijs Experience Center. Het OEC ligt langs de A2 en op loopafstand van NS station Utrecht Leidsche Rijn.

Programma

Vanaf 14:00 uur kun je binnenlopen in het OEC in Utrecht. Je wordt ontvangen met koffie en thee. Om 14:30 uur is de opening van het programma. Daarna volgt de keynote. Na de keynote is er een pauze, waarbij de informaticadocenten onder het genot van een hapje en een drankje de profielwerkstukken van genomineerde 3i Award leerlingen kunnen bekijken. Daarnaast is er tijd om (bij) te praten met vakgenoten. Er zijn twee keer drie keuzeworkshops waardoor je zelf je programma voor de dag kunt samenstellen. We sluiten de dag af met de prijsuitreiking van de 3i Award, gevolgd door een buffet.

Klik hier voor het gehele programma van de Informatica Inspiratiedag.
Deelnamekosten zijn € 59,- per persoon.

Meld je hier aan.

 

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.