#

Terugblik 3i Workshop 13-02-2019

Onze 3i workshop over de kerndomeinen C en E is op 13 februari gehouden bij Seats2Meet in Amersfoort. Met de ruim 20 deelnemers hebben we in het eerste gedeelte stilgestaan bij de vergelijkingen tussen de kerndomeinen C en E en het ‘oude’ examenprogramma. Deze twee kerndomeinen bevatten namelijk best een aantal onderwerpen die ook in het oude examenprogramma voorkomen.
Bijvoorbeeld: gegevens, informatie, bits&bytes, databases, hardware en security.

“Dit jaar voor het eerst de methode gebruikt, alle bijeenkomsten bijgewoond en ik kom vandaag vooral voor de tips en trics en de leuke dingen die ik ook kan gebruiken in mijn lessen.”

Als auteurs hebben we onze visie over de aanpak van de kerndomeinen C en E gedeeld en achtergrondinformatie gegeven over de gemaakte keuzes. Ook stonden we stil bij de valkuilen en andere lastige punten uit deze kerndomeinen. 3i workshop Fundament informatica

Na een pauze waarin er uitgebreide ruimte was voor onderlinge gesprekken en netwerkmogelijkheden zijn we doorgegaan met een praktisch deel. Voor het einde van dit schooljaar bieden we een kerndomeinoverstijgend project aan rondom het thema ‘webservices’.
Tijdens de workshop hebben een Arduino en een Micro:bit continue de temperatuur gemeten en opgeslagen in een database. De deelnemers hebben gewerkt aan een webservice die dit mogelijk kan maken. Als uitbreiding hierop kan er ook een webservice gemaakt worden die de opgeslagen gegevens kan weergeven, bijvoorbeeld in een app of website.

Dit is een ideaal project om met een hele klas te doen. Je kunt de leerlingen in groepjes verdelen, die allemaal een eigen taak hebben, bijvoorbeeld:

 1. Een Arduino of Micro:bit maken die temperatuur kan registreren
 2. Een databasestructuur ontwikkelen om de gegevens in op te slaan
 3. Een webservice voor de Arduino of Micro:bit die de temperatuurgegevens kan opslaan
 4. Een webservice die de opgeslagen temperatuurgegevens kan weergeven
 5. Een app of website die deze gegevens op een mooie manier kan weergeven.

Met een dergelijk project komt de toch wat theoretische stof van de kerndomeinen C en E op een geweldige manier tot leven. Veel onderwerpen uit deze domeinen worden nu toegepast, onder andere:

 • Security
 • Gestructureerde data
 • Databases
 • IoT
 • Client-servermodel
 • Programmeervaardigheden

Wil jij ook geïnspireerd raken tijdens een van onze workshops? Houd onze Academy op de website en/of de evenementenkalender op onze blog en de diverse mailings die verzonden worden in de gaten en meld je aan.

De uitgebreide PowerPoint presentatie van deze workshop is hier beschikbaar. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen.

Tips en trics en alle inzichten van dit mooie team docenten bij elkaar vandaag, dat doet me goed.”

 

 

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.