#

Grenzen stellen in de klas: #hierniet

‘Wie van jullie zitten er niet op social media?’ Als je deze vraag stelt in de klas gaan er waarschijnlijk weinig handen omhoog – hoogstwaarschijnlijk geen één. Social media is een integraal onderdeel geworden in het leven van leerlingen. Een weekje zonder social media is voor de meesten niet voor stellen. Daarom staat de hashtag #hierniet tijdens de Week van de Mediawijsheid centraal.

#hierniet
Appjes, foto’s, reacties, filmpjes, snaps – leerlingen zijn constant met elkaar in contact. Meestal is het leuk, maar niet altijd. Als je op social media zit kan je te maken krijgen met online kwetsend gedrag. Denk aan vervelende appjes, negatieve reacties en ongevraagde foto’s. Grenzen stellen in de klas: #hierniet

#hierniet.

Week van de Mediawijsheid

De hashtag #hierniet staat centraal tijdens de Week van de Mediawijsheid van 10 t/m 17 november. Met deze hashtag wordt aandacht gevraagd voor online kwetsend gedrag. We hoeven het namelijk niet altijd met elkaar eens te zijn, maar waar trek je de grens online? Mag je zomaar alles online plaatsen? Wanneer gaat het van grappig naar kwetsend? Wanneer zeg jij in de klas #hierniet?

Online kwetsend gedrag is in het onderwijs een relevant thema. Kijk bijvoorbeeld naar de opkomst van de ‘Gossip Girl’-trend, die momenteel verschillende scholen treft. Het kan zorgen voor een onveilig gevoel bij leerlingen. Dit belemmert niet alleen het leerproces maar het kan ook leiden tot sociale en psychische problemen.

De ‘Gossip Girl’-trend. Een ‘Gossip Girl’-account is een anoniem social media-account dat roddels binnen de school verspreidt. Leerlingen worden door de accounts opgeroepen om roddels te melden over medeleerlingen en leraren.

Mediawijsheid het hele jaar door

Gelukkig hoeft het gesprek over mediawijsheid niet beperkt te blijven tot één week. Met onze lesmethode DIGIT maken we mediawijsheid een integraal onderdeel van het leerproces gedurende het hele jaar. DIGIT, de digitale lesmethode voor digitale geletterdheid, zorgt ervoor dat leerlingen leren hoe ze op een verantwoorde en kritische manier met (social) media om kunnen gaan.

Naast mediawijsheid heeft DIGIT nog veel meer te bieden. Ben je benieuwd? Neem een kijkje in de methode en vraag kosteloos een proeflicentie aan.

 

DIGIT-po

DIGIT voor het basisonderwijs
Proeflicentie aanvragen

DIGIT-vo

DIGIT voor het voortgezet onderwijs
Proeflicentie aanvragen

 

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.