#

Tekort aan informaticadocenten

Er is al jaren een algemeen tekort aan docenten. Informatica is het vak waarbij het tekort het grootst is. Daarbij zijn de prognoses alles behalve rooskleurig. In 2036 is het tekort aan docenten informatica naar verwachting meer dan 60 procent. En wat doen scholen die geen informaticadocent kunnen vinden? Die schrappen het keuzevak informatica. Het AOB wijdde hier eind mei een artikel aan: https://www.aob.nl/nieuws/scholen-schrappen-vak-informatica/.

Oplossingen

Informatica het grootste tekortvak - kies voor Fundament zonder vakdocentHet vak informatica is een waardevolle aanvulling op elk profiel. Programmeren, oplossingsgericht denken, informatieverwerking, dit zijn allemaal 21e eeuwse vaardigheden die je bij het vak informatica ontwikkelt. Hoe zorgen we ervoor dat het vak niet nog verder verdwijnt?

Instruct heeft de online methode Fundament Informatica.  Dit is de meest gebruikte methode voor de bovenbouw van havo en vwo. Deze methode is ontwikkeld voor en door vakdocenten en wordt jaarlijks geüpdatet. Deze methode is goed, maar je hebt er een vakdocent bij nodig. Een werkgroep van ervaren vakdocenten boog zich er de afgelopen tijd over, hoe we de rol van de vakdocent zo goed mogelijk op een alternatieve manier kunnen invullen. En zo ontstond onze methode Fundament zonder vakdocent.

Met deze methode kan het vak informatica ingeroosterd worden en wordt het klassikaal gevolgd. Met een anders bevoegde docent in het lokaal, een strakke planning, uitlegvideo’s van vakdocenten en een online helpdesk voor de inhoudelijke vragen van de leerlingen.

Toekomst van het vak informatica

Instruct hoopt dat met alle aandacht voor het tekort aan informaticadocenten de methode Fundament zonder vakdocent uiteindelijk weer overbodig wordt. Maar tot die tijd zorgen we er graag samen met scholen voor dat het vak in het rooster kan terugkomen of kan blijven.

Interesse?

Vierde klassen kunnen in het schooljaar 2022-2023 starten met deze nieuwe methode. Heb je interesse om te starten of wil je op de hoogte gehouden worden van deze ontwikkeling? Vul dan dit formulier in!

Tekort informaticadocenten nog meer in het nieuws

6 juni 2022 eenvandaag.avrotros.nl – Nina kiest niet zoals de meeste ICT-ers voor het bedrijfsleven maar is docent
20 mei 2022 agconnect.nl – Lerarentekort binnen vo bij informatica het grootst
19 mei 2022 emerce.nl – Dringende behoefte ICT-docenten daarom kunnen ICT-studenten voortaan docent worden
4 mei 2022 rtlnieuws.nl – Techniek vacatures onderwijs leerlingen docenten

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.