Wat is digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid gaat over alle vaardigheden en kennis die je nodig hebt om je in de huidige samenleving te kunnen redden. Curriculum.nu heeft het als volgt omschreven:

Digitale geletterdheid heeft als doel om leerlingen op eigen kracht te leren functioneren in een samenleving waarin digitale technologie en media een belangrijke plaats hebben.

Wat is digitale geletterdheid nu precies?  

Digitaal geletterd ben je als je de volgende vier domeinen beheerst:

  • Basiskennis ICT
  • Informatievaardigheden
  • Mediawijsheid
  • Computationl thinking

 

Curriculum
Leerlingomgeving DIGIT

Basiskennis-ICT

Basiskennis ICT is een domein van DIGIT-po en DIGIT-vo. Het domein Basiskennis ICT is beschikbaar in een Windows/Office variant en een Chromebook/Google Apps variant.

Leerlingen leren hier werken met een computer, ze leren bijvoorbeeld hoe ze mappen kunnen aanmaken en hoe ze online bestanden kunnen opslaan via bijvoorbeeld OneDrive. Daarnaast leren leerlingen werken met Word, Excel en PowerPoint.

Informatievaardigheden

Informatievaardigheden is een domein in DIGIT-po en DIGIT-vo. Informatievaardigheden zijn de vaardigheden die nodig zijn om op een efficiënte manier informatie te zoeken, te selecteren en op een ethische wijze te gebruiken.

Er is haast een onbeperkte hoeveelheid informatie die aan je vingertoppen ligt, we worden soms overspoelt door informatie. Wil je iets weten? Ga online, en je vindt het. Desondanks is niet over elk onderwerp de informatie even makkelijk te vinden. Soms moet je heel goed en gericht zoeken, en daarbij is wellicht niet alle informatie even bruikbaar.

Leerlingen  leren online informatie zoeken, vinden én verwerken. Daarnaast is het van belang dat de leerlingen kunnen beoordelen of deze informatie ook betrouwbaar is.

De volgende onderwerpen komen bij Informatievaardigheden aanbod:

  • Informatie
  • Zoeken
  • Vinden
  • Stappenplan
Infovaardigheden

Mediawijsheid

Mediawijsheid is een domein van DIGIT-vo en DIGIT-po. Mediawijsheid is het veilig en slim inzetten van alle beschikbare media (digitaal en analoog) om de eigen kwaliteit van leven te vergroten én ervoor te zorgen dat je optimaal kunt deelnemen aan de wereld om je heen.

Mediawijsheid wordt vaak gebruikt als een containerbegrip. Het omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, sociale media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan. Wij hanteren deze volgende definitie: mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief én bewust te kunnen deelnemen aan de mediasamenleving.

Het domein Mediawijsheid:

  • wordt onder begeleiding van een docent / leerkracht doorlopen;
  • Elke les bestaat uit zowel klassikale opdrachten (met eventuele klassikale behandeling door de docent/ leerkracht), als individuele opdrachten die gemaakt worden in de leeromgeving;
  • bevat bij elke les een lesbrief. Daarin kan de docent precies zien welke voorbereiding vereist is en hoe het lesverloop zal zijn;
Mediawijsheid DIGIT
workshop microbit op locatie als online te volgen

Computational thinking

Computational thinking is een domein in DIGIT-vo en DIGIT-po. Hier leren leerlingen hoe een computer denkt en hoe ze met behulp van een computer problemen kunnen oplossen. Tevens leren ze enkele basisvaardigheden over programmeren. De docent / leerkracht kan  de keuze maken of de leerlingen bijvoorbeeld aan de slag gaan met de micro:bit.

Bij veel dagelijkse bezigheden ben je bezig met computational thinking en je komt het overal tegen: in je smartphone, het stoplicht en bijvoorbeeld je digitale camera.

Het SLO en Kennisnet beschrijven het als volgt: ‘denkprocessen waarbij probleemformulering, gegevens-organisatie, -analyse en -representatie worden gebruikt voor het oplossen van problemen’.

Ga aan de slag met digitale geletterdheid en probeer DIGIT kosteloos

Ben je enthousiast om met digitale geletterdheid te starten? Met een gratis proeflicentie kun je DIGIT vrijblijvend uitproberen.

Methode DIGIT

MEER INFORMATIE OVER DE METHODE DIGIT

DIGIT-vo digitale vaardigheden voor iedereen

DIGIT-vo is sinds 2016 beschikbaar en wordt aangeboden op meer dan 400 scholen in het voortgezet onderwijs. De methode sluit aan op de komende curriculum-wijziging, waarin digitale geletterdheid als nieuw leergebied wordt toegevoegd.

DIGIT-po logo

DIGIT-po is sinds mei 2020 beschikbaar. De methode sluit aan op de komende curriculum-wijziging, waarin digitale geletterdheid als nieuw leergebied wordt toegevoegd.

 


MEER WETEN OVER DIGITALE GELETTERDHEID?

Op 25 november organiseren wij de jaarlijkse online conferentie Digitale Geletterdheid. Dit evenement is speciaal voor docenten / leerkrachten werkzaam in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs die meer willen weten over digitale geletterdheid. Noteer de datum alvast in je agenda! Houd deze pagina in de gaten en meld je alvast aan!


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter. 

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.