#

In gesprek met informaticadocent Truus de Bont

Dit keer zijn we op bezoek bij Truus de Bont (55). Zij werkt op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel en geeft daar informatica aan de bovenbouw van havo en vwo.

Eigen route naar beroep docent

Had je Truus vroeger gevraagd of ze informaticadocent wilde worden, dan had ze je waarschijnlijk niet-begrijpend aangekeken. Dat Truus zou gaan studeren lag niet voor de hand. Truus vertelt: “Toen mijn zoon op school zat hielp ik daar als ‘hulpmoeder’ tijdens de computerlessen. Na enige tijd kreeg ik zelfs het systeembeheer van de school erbij. “ De kennis en vaardigheden die ze hiervoor nodig had, maakte ze zichzelf eigen. Ondertussen kreeg Truus de smaak van het onderwijs te pakken en toen haar zoon van school ging, besloot ze haar onderwijsbevoegdheid te gaan halen. Zomaar naar het HBO gaan, was echter niet mogelijk.

Truus: “Ik haalde in vijf jaar tijd mijn MBO 4 diploma en HBO diploma bij Fontys in Eindhoven.” Op het HBO was het hard werken en met een mooie cijferlijst kwam ze in het bezit van een tweedegraads onderwijsbevoegdheid voor docent ICT. Dat is nu zo’n 5 jaar geleden. Na eerst in het MBO bij Rijn IJssel te hebben gewerkt, maakt ze de overstap naar het VO. Van die overstap heeft ze geen spijt.

Mannenwereld?informaticadocent Truus de Bont

Is het informatica onderwijs een mannenwereld? Het is Truus opgevallen dat tijdens de I & I-Conferentie al meer vrouwen waren. “Wist je trouwens, dat steeds meer meisjes hier informatica als keuzevak kiezen? Dat is natuurlijk ontzettend mooi. Hopelijk gaan er steeds meer meisjes kiezen voor een baan in de ICT “.

Werkwijze

Met behulp van studiewijzers die ze in OneNote voor haar leerlingen klaar zet, wordt gewerkt. Voor de leerlingen die wat meer aankunnen is er verrijkingsstof.
Het niveauverschil van de leerlingen die ik binnenkrijg is groot. Sommige leerlingen hebben weinig voorkennis, terwijl andere leerlingen bij wijze van spreken al goed kunnen programmeren. Ik treed op als coach. Dat werkt voor mij en mijn leerlingen prettig. Fundament is daarbij een ideale methode.

En over het nieuwe examenprogramma: “Geweldig! Had veel eerder gereed moeten zijn.”

Workshops

De workshops van Instruct over het nieuwe examenprogramma, probeert ze zoveel mogelijk te bezoeken. “Dat is goed bestede tijd. Je leert er veel en je komt in contact met informaticadocenten van andere scholen”.

Ook een 3i Workshop bijwonen? Meld je hier aan.

Wil je een kijkje nemen in het kernprogramma en de keuzethema’s in Fundament? Vraag hier een proefabonnement aan.

Benieuwd naar opleidingen om informaticadocent te worden? Klik hier voor een scholingsoverzicht.

Eerder verschenen in de reeks ‘In gesprek met informaticadocent’:

Wil je ook in de rubriek ‘In gesprek met informaticadocent …‘? Stuur een mail naar [email protected] en we komen bij je langs voor een interview.

 

 

Instruct

Instruct is meer dan een uitgeverij. Wij zijn een betrouwbare, betrokken partner in educatie.